четвртак, 16. фебруар 2017.

Podela kamera za video nadzor

Kamere za video nadzor se mogu podeliti prema nameni, funkcionalnosti, kvalitetu i materijalu od kojeg su napravljene. Postoji veliki izbor kamera jer mnogo je namena, odnosno mesta i situacija u kojima se upotrabljavaju i potrebno je da svaka da svoj maksimum u određenoj situaciji.


Podela kamera za video nadzor

Zato ne treba brzati sa donošenjem odluke koje su adekvatne za određeno rešenje već se treba informisati i posavetovati sa stručnjacima.

Razlike među kamerama postoje svakako, možemo ih klasifikovati prema nameni, materijalu od kog su napravljene, specifikaciji odnosno tehničkim mogućnostima. Ali koliko god bile različite neke stvari su svim kamerama iste – potrebne su za snimanje video sadržaja, za funkcionisanje im je potreban napon i kabl za prenos podataka. Sve ostale stvari se razlikuju. 

Na prvi pogled ih razlikujemo prema obliku, potom prema nameni, zatim materijalu i tehničkim mogućnostima.

Podela prema obliku

  • Dome – kupolastog odnosno ovalnog oblika. U zavisnosti od IP zaštite koju poseduju mogu se montirati unutra ili napolju. Jedine su kamere koje mogu biti antivandal (sa zaštitom od jakih udaraca)
  • Bullet – cevastog oblika. Mogu se montirati unutra ili napolju, zavisi koliki nivo IP zaštite poseduju
  • Cube –  kockastog oblika. Nalaze se na nosaču i uglavnom se montiraju unutra
  • PTZ – skraćenica “pan, tilt, zoom”. Imaju mogućnost upravljanja putem upravljačke konzole, tako da obično imaju kružni oblik i napravljene su tako da mogu da se okrenu ka svakom uglu
  • Box – ove kamere predviđaju dodatno spoljašnje kućište, a montiraju se samo unutra

Podela prema nameni

Što se namene tiče tu kamere za video nadzor možemo podeliti na više načina prema okolini i potrebama u prostoru: noćne/dnevne, spoljašnje/unutrašnje, usmerene/kružne, otporne/neotporne na udarce. Sve zavisi od potrebe i samog mesta koje će kamere da snimaju.

Svuda su uglavnom potrebne one koje imaju mogućnost snimanja i u mraku, tako da što se toga tiče kod novijih vrsta preovladavaju upravo takve.

Zatim postoje kamere za video nadzor za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, tu se misli na samu izdržljivost i otpornost kamera na spoljašnje uticaje (kiša, sneg, temperatura, vetar) ali i na estetiku i prilagođavanje u prostoru.

Usmerene kamere pokrivaju određni prostor koji je ograničenih dimenzija dok kružne mogu snimati ceo ugao nekog objekta i zahvatati mnogo više prostora. 

Postoje mesta gde je potrebno da kamere budu ekstremno izdržljive i otporne na udarce i ostale uticaje, dakle ako postoji potreba za tim treba se odlučiti za ovakve nadzorne kamere jer je bolje platiti u startu malo više nego kasnije duplo.

Podela prema materijalu

Materijal od kog su kamere za video nadzor napravljene zavisi upravo od njihove namene.

Najbrojnije su one čije je kućište plastično. Tu postoji više vrsta plastičnog materijala od kog su izrađene, od najjeftinije plastike od koje se proizvode povoljnije vrste kamera koje se uglavnom ne upotrebljavaju u profesionalne svrhe do onih sa veoma kvalitetnom plastikom odlične čvrstoće i fine izrade.

Ako je ipak potrebno da kamere za video nadzor mogu da izdrže neki udarac ili jači spoljašnji uticaj onda se njihovo kućište pravi od aluminijuma. One su mnogo otpornije i dugovečnije.

Podela prema tehničkim mogućnostima

Kada se odlučite da uložite u svoj video nadzor razmišljate kako da kupite onu pravu opremu. Da ne date previše para a da ipak dobijete ono što ste zamislili. Specifikacija kamere za video nadzor govori i njenim mogućnostima.

Svima je kao krajnji rezultat potreban što kvalitetniji video snimak ili fotografija. Ali nije svima neophodno da mogu da pročitaju koji su apoeni novčanice u rukama čoveka na 10 metara od kamere.

Dakle, kupuju prema potrebama (ukoliko nemate viška para i baš ste odlučili da potrošite na skupocene tipove kamera za video nadzor).

Izvor: Sve za video nadzor